Articole medicale

09.03.2021

Cimentarea osoasă – tehnică minim invazivă de tratament pentru fracturile toraco-lombare

Dr. Gheorghe Dolineaschi

Medic specialist Neurochirurgie

Inițial, tratamentul minim invaziv pentru fracturi toraco-lombare prin injectarea de ciment osos biocompatibil a fost dezvoltat pentru tasări vertebrale pe fond de osteoporoză, în special pentru persoanele în vârstă. În timp, tehnicile s-au extins și pentru celelalte vârste.

Tratamentul minim invaziv al fracturilor toraco-lombare se adresează pacienților care nu au deficite neurologice.

În Spitalul Arcadia, se realizează în siguranță trei tipuri de tratamente, cu beneficii importante pentru pacienți:

  • Cimentarea simplă sau Vertebroplastia;
  • Kifoplastia cu balonaș;
  • Kifoplastia cu Spine Jack.

Toate cele 3 tehnici necesita injectarea de ciment special cu sau fără remodelarea vertebrei.
Cimentul injectat dupa remodelarea vertebrei are rol în consolidarea corpului vertebral. Cantitatea injectată trebuie controlată strict, din acest motiv, injectarea se face sub control radioscopic permanent. 

Cimentarea simplă este un tratament în special dedicat persoanelor în vârstă. Pot fi cimentate chiar și 3-4 vertebre în aceeași sesiune. Tratamentul se poate face și sub anestezie locală. Procedura presupune injectarea unui amestec special de ciment pentru reducerea durerilor, stabilizarea și întărirea vertebrelor fracturate/tasate.

Kifoplastia cu balonaș și kifoplastia cu Spine Jack sunt utilizate în cazul tasărilor importante și, în special, la pacienții tineri. Kifoplastia este o tehnică de consolidare a unei vertebre facturate/tasate în care se practică și refacerea înălțimii corpului vertebral (remodelare vertebrală) pentru menținerea echilibrului coloanei vertebrale.

În cadrul kifoplastiei cu balonaș, medicul plasează un balon pentru a crea spațiul în care amestecul poate fi injectat.

Cimentarea osoasă are avantaje importante pentru pacienți:

  • durata scurtă a intervenției chirurgicale de până la 1 oră;
  • durata scurtă a spitalizării, 1 noapte;
  • reluarea mersului și a activităților cotidiene la externare;
  • sângerare minimă și risc redus de infecție;
  • evitarea menținerii unui corset toraco-lombar (metodă de tratare a tasărilor vertebrale încă mult folosită și care poate fi folosită la pacienți care prezintă comorbidități care contraindică un gest minim). Corsetul dur/rigid sau semirigid este greu de tolerat pentru că trebuie menținut minim 45 de zile, uneori mai mult din cauza unor probleme de consolidare la pacienții osteoporotici.

Cu efecte importante în atenuarea durerii și a recăpătării mobilității, tehnicile minim invazive de tratament pentru fracturile toraco-lombare sunt o opțiune bună pentru pacienții care nu au deficite neurologice. Toate intervențiile se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia.

Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor