Articole medicale

06.04.2017

Chirurgia bariatrică și metabolică – cea mai eficientă metodă de tratament al obezității și bolilor asociate

Mai mult de 30% dintre români se confruntă cu problema greutății în exces. La nivel mondial, există peste 700 de milioane de obezi și peste alte două miliarde de adulți supraponderali.

Obezitatea este nu doar o problemă estetică, ci și o boală cronică pe care nu trebuie să o neglijăm. Mai mult ca oricând, expresia „suntem ceea ce mâncăm” capătă sens astăzi, într-o lume în care obezitatea a fost recunoscută ca fiind o epidemie globală, reprezentând, alături de afecțiunile asociate, a doua cauză de mortalitate, după fumat.
Prin chirurgia bariatrică şi metabolică (chirurgia obezității) se obține scăderea în greutate, remisia imediată și completă pe termen lung a diabetului zaharat și ameliorarea până la vindecare a afecțiunilor asociate obezității.

Când putem vorbi despre obezitate?

Cu excepția cazurilor medicale, obezitatea înseamnă creșterea greutății corporale în urma acumulării excesive de grăsime în organism, din cauza dezechilibrului balanței energetice, prin aportul alimentar excesiv.  Balanța energetică a organismului se menține în echilibru atunci când aportul energetic alimentar (caloriile furnizate) este egal consumului energetic total (caloriile consumate).
Energia totală consumată cuprinde energia utilizată pentru asigurarea funcțiilor vitale (metabolismul bazal) și cea necesară pentru desfășurarea activităților fizice. Cât timp balanța energetică rămâne în echilibru, greutatea persoanei este stabilă.
 

Excesul de greutate se estimează prin indicele de masă corporală - raportul dintre masa corporală (în kilograme) și pătratul înălțimii (exprimată în metri). Formula are ca rezultat o cantitate exprimată în kg/m2.
Indicele de masă corporală poate fi calculat pe site-ul Arcadia, după introducerea corectă a numărului de kilograme și a înălțimii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) definește supraponderabilitatea ca fiind un indice al masei corporale mai mare sau egal cu 25, iar obezitatea, un indice al masei corporale mai mare sau egal cu 30.

Indice al masei corporale (IMC)

Status

≤ 18,49

Subponderal

18,50 - 24,99

Greutate normală

25,00 - 29,99

Supraponderal

30,00 - 34,99

Obezitate de gradul I

35,00 - 39,99

Obezitate de gradul II

≥ 40,00

Obezitate morbidă

Cauzele obezității pot fi legate de:

  • probleme genetice;
  • probleme endocrine;
  • consumul excesiv de mâncare;
  • sedentarism.

Care sunt consecințele obezității asupra sănătății?

Studiile au arătat în mod explicit un raport strâns între obezitate și o serie de afecțiuni cu o rată mare a mortalității.

Printre consecințele directe ale obezității se regăsesc:

  • bolile cardiovasculare;
  • refluxul  gastro-esofagian;
  • litiaza vezicii biliare;
  • incontinența urinară de efort și infertilitatea (la femei);
  • disfuncția erectilă;
  • apneea obstructivă în somn;
  • modificările socio-comportamentale și scăderea stimei de sine;
  • riscul crescut pentru anumite forme de cancer;
  • Sindromul Metabolic, ce asociază:
  • Diabetul zaharat de tip 2;
  • hipertensiunea arterială;
  • hipercolesterolemia.

Obezitatea reprezintă un factor de risc major pentru diabetul zaharat de tip 2 – epidemic prin amploarea extinderii, a patra cauză de mortalitate la nivel mondial.

Riscul de a deveni diabetic crește major atunci când măsura taliei depășește 102 cm la bărbați sau 88 cm la femei.  Afirmația „cu cât este mai lungă cureaua, cu atât este mai scurtă viața” traduce astfel reducerea demonstrată a speranței de viață pentru obezi, cu 5 până la 10 ani.

Chirurgia: cel mai eficient tratament al obezității și diabetului de tip 2

Chirurgia bariatrică și metabolică reunește un complex de procedee chirurgicale care are ca scop tratarea obezității și remisia, până la vindecare, a bolilor asociate.
Principalele intervenții de chirurgie bariatrică acționează prin diminuarea cantitativă a aportului alimentar, în asociere sau nu cu limitarea absorbției intestinale, în funcție de tehnica aleasă.

Comportamentul pacientului este foarte important pentru reușita acestor operații, atât în ceea ce privește etapa preoperatorie, cât și cea postoperatorie.

Chirurgia bariatrică și metabolică este indicată în următoarele situații:

  • un indice al masei corporale de 40 kg/m2 sau mai mare;
  • un indice al masei corporale între 35 - 40 kg/m2, în cazul asocierii de comorbidități specifice;
  • un indice al masei corporale între 30 - 35 kg/m2, dacă este asociat cu diabetul de tip 2, prin SILS;
  • un istoric al obezităţii de peste 5 ani;
  • eşecul tratamentelor conservatoare medicale pentru obezitate;
  • vârsta pacienților cuprinsă între 18 și 60 de ani, extinsă în prezent.

Tipurile de operații bariatrice:

a) Restrictive
- au în vedere diminuarea cantității de hrană care trebuie ingerată până la apariția senzației de sațietate.
Exemplu: Gastric Sleeve.

b) Malabsortive
- prin aplicarea acestui gen de operații, hrana care va intra în contact cu enzimele digestive va traversa o porțiune redusă la minimum a intestinului subțire și astfel, va fi absorbită o cantitate de energie redusă la aproximativ 1800 calorii;
- totodată, este redusă și cantitatea de nutrienți absorbită.
Exemplu: Diversia bilio-pancreatică tip Scopinaro (BPD)

c) Mixte
Exemplu: Bypass Gastric (BPG)

Spitalul Multidisciplinar Arcadia este primul centru medical din regiunea Moldovei care facilitează tratamentul chirurgical bariatric prin 6 intervenții bariatrice diferite, pentru a putea alege soluția chirurgicală adecvată fiecărui caz în parte.

 •  Gastrectomia longitudinală (Gastric Sleeve) presupune îndepărtarea a două treimi din stomac (se îndepărtează porţiunea fundică a stomacului).
După operație, stomacul va avea un volum de aproximativ 100 - 150 de ml și o formă de tub sau de mânecă. Un factor important care influențează succesul acestei tehnici este faptul că scade secreția de grelină (hormonul foamei). Funcția stomacului nu este alterată, nu există riscul de evacuare precoce al alimentelor hiperosmolare nedigerate în intestin (sindromul dumping), iar pacienții pot consuma în continuare orice tip de aliment, dar în cantități foarte mici.

 •  Bypass-ul gastric (BPG) este cea mai practicată operație bariatrică din lume, fiind considerată „standardul de aur”, datorită efectelor asupra greutății (permite pierderea, în medie, a unui procent de 63% din excesul de greutate la 5 ani de la operație) și a diabetului.

Prin bypass-ul gastric se izolează complet o mică porțiune a stomacului, la care se conectează o parte din intestin, după secționare și realizarea unui „montaj în Y”. Deoarece se realizează excluderea a aproximativ 2 metri din lungimea intestinului tranzitat de alimentele supuse acțiunii enzimelor digestive, absorbția este limitată. Senzația de sațietate apare foarte repede, atât prin reducerea volumului stomacului păstrat în circuitul alimentar, cât și prin mecanisme mediate hormonal, prin stimularea secreției de hormoni ai sațietății la nivel intestinal.

 •  Mini-bypass-ul gastric (mini-BPG) este o simplificare tehnică a BPG, acționând atât restrictiv, cât și prin diminuarea absorbției alimentare, cu o foarte bună scădere în greutate și rezultate excelente în remisia diabetului (aprox. 90% din cazuri, la 5 ani de la intervenție). Această operație presupune un montaj „în Ω”, fără secționarea intestinului, dar cu o reducere mai importantă a absorbției intestinale decât în cazul bypass-ului gastric.

 •  SADI-S presupune combinarea unui Gastric Sleeve (restricție alimentară) cu reducerea absorbției intestinale, prin scurtcircuitarea jejunului (prima parte a intestinului subțire) și conectarea „în Ω” a ileonului (a doua jumătate a intestinului subțire) la sleeve-ul gastric, pastrând în circuitul alimentar 2.5 - 2.7 m de intestin capabil de absorbție. Se adresează, în general, pacienților cu un IMC în jur de 50 kg/m2. Poate fi realizat gradual, în două etape succesive, începând cu un Gastric Sleeve. Oferă rezultate excelente atât în pierderea excesului ponderal, cât și în remisia diabetului de tip 2, în peste 90% din cazuri.

•  Diversia bilio-pancreatică este una dintre cele mai eficiente proceduri în tratamentul obezității morbide, dar are adresabilitate redusă. Din cauza malabsorbției induse, operația este recomandată în special pacienților cu un IMC de peste 50 - 60 kg/m2 și presupune realizarea unei rezecții transversale, parțiale, a stomacului distal și excluderea unei părți importante a intestinului din circuitul alimentar, printr-un montaj „în Y”, în care doar 0.5 m de intestin sunt accesibili alimentelor supuse acțiunii sucurilor digestive.

IFD (Ileal Food Diversion) este o opțiune adresată, în general, pacienților la care au eșuat alte tipuri de operații (montare de inel gastric ajustabil, intervenție anti-reflux gastro-esofagian ș.a.), care au alterat peretele stomacului în porțiunea sa superioară - porțiune care nu mai poate fi utilizată în condiții de siguranță pentru conversia la o altă tehnică de tratament al obezității. După înlăturarea corpului străin eventual restant (inelul gastric), stomacul secționat într-o zonă sănătoasă subadiacentă este conectat la intestin printr-un montaj „în Ω”, păstrând în circuitul alimentar 2.5 - 2.7 m de intestin capabil de absorbție.

Consultațiile și examenele preoperatorii vor contura un profil individual pentru fiecare persoană în parte, pe baza căruia pacientului i se va propune acea intervenție chirurgicală ce îi poate oferi maximum de beneficii pentru scăderea în greutate și tratarea afecțiunilor asociate obezității.

Spitalul Arcadia le oferă pacienților săi, în exclusivitate medicală regională, posibilitatea de a opta pentru procedeul chirurgical SILS – chirurgia laparoscopică printr-o singură incizie, la nivel ombilical.

Procedeul SILS (Single Incision Laparoscopic Surgery) se aplică în cazul tuturor tipurilor de chirurgie bariatrică și metabolică și are numeroase avantaje:

  • tehnică modernă și sigură, minim-invazivă;
  • fără cicatrici vizibile;
  • dureri postoperatorii minime;
  • risc de sângerare extrem de redus la nivelul cicatricei;
  • spitalizare redusă și recuperare ușoară;
  • reîntoarcere rapidă la activitățile de zi cu zi;
  • rezultate dovedite în chirurgia bariatrică și metabolică.

Efectele chirurgiei bariatrice și metabolice

  • pierderea a până la 90% din excesul de greutate;
  • remisia imediată și completă pe termen lung a diabetului de tip 2;
  • ameliorarea, până la vindecare, a afecțiunilor asociate obezității;
  • îmbunătățirea semnificativă a calității vieții.

Persoanele care aleg această soluție de tratament a obezității și a complicațiilor ei beneficiază la Arcadia de cele mai bune condiții de îngrijire: o echipă multidisciplinară cu experiență și competențe avansate în patologia obezității și în chirurgia bariatrică, un protocol complex de evaluare și pregătire a pacientului pentru intervenție și o atentă îngrijire și susținere în perioada postoperatorie, astfel încât beneficiile intervenției să fie maxime.

Puteți obține mai multe informații despre avantajele chirurgiei bariatrice și metabolice, precum și o evaluare personalizată a modului în care puteți beneficia de aceste proceduri, în cadrul unei consultații de specialitate.

Programările se realizează prin intermediul serviciului Call Center – 0232 920 sau pe pagina dedicată de pe site-ul Arcadia.