Articole medicale

28.07.2021

Abdominoplastia: remodelarea abdomenului

Dr. Vlad Pieptu

Medic specialist Chirurgie plastică, Microchirurgie reconstructivă și Estetică

Abdominoplastia reprezintă eliminarea excesului de piele și grăsime de la nivelul abdomenului. Este o intervenție frecvent efectuată după pierderi în greutate (când pielea atârnă) sau după nașteri, când se realizează și strângerea mușchilor abdominali destinși în timpul sarcinii.

Prin abdominoplastie se obține remodelarea abdomenului. Dacă intervenția este combinată cu liposucția, se remodelează și flancurile. Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală și are o durată de 2-3 ore. Necesită o noapte de spitalizare și tuburi de dren ce se scot a doua zi. Implică o cicatrice plasată astfel încât să fie ascunsă în lenjeria intimă.

De obicei, în cazul unui exces mare de piele, în timpul abdominoplastiei se repoziționează ombilicul, care nu este tăiat din locul său natural.
După intervenție, se recomandă purtarea timp de 2 luni a unei centuri abdominale sau îmbrăcăminte compresivă specială pentru locurile unde a avut loc liposcuția și ciorapi antitrombotici timp de 2 săptămâni. Va fi prescris un tratament antibiotic și anticoagulant pe durata a 10-14 zile.
Durerile postoperatorii sunt mici, ușor de gestionat cu antalgice uzuale.

Imediat după operație, abdomenul va fi ușor umflat și pot apărea vânătăi pe zonele de liposucție, însă acestea vor trece treptat în 14 zile, moment în care se suprimă firele de sutură (dacă este cazul, în general se folosesc fire resorbabile).
Recuperarea necesită aproximativ 5-7 zile pentru a relua munca de birou sau 12-14 zile pentru munca mai activă. Nu se recomandă reluarea activității fizice înainte de 14 zile postoperator și se interzice efectuarea hiperextensiei abdomenului timp de 2 luni. În cazul strângerii mușchilor abdominali, nu se recomandă ridicarea de greutăți timp de minim 2 luni postoperator.

Intervenția se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programarea unei consultații, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

Powered by Froala Editor