Articole medicale

01.07.2021

10 mituri despre contraceptivele orale

Dr. Pamela-Nicoleta Apetrii

Medic primar Endocrinologie

1. Cauzează infertilitate

Toate studiile efectuate până în prezent, demonstrează reversibilitatea fertilității odată cu întreruperea lor. Contraceptivele orale acționează doar pe perioada administrării. O pilulă are efect pe termen scurt, acesta fiind motivul pentru care se administrează zilnic și pentru care omiterea accidentală a câtorva pastile poate duce la apariția sarcinii. În general, menstrele spontane apar din prima lună după întreruperea contraceptivelor, iar foarte rar, este posibil ca ciclul menstrual să revină la normal la câteva luni de la întreruperea lor.

Studiile care au comparat ratele de obținere a unei sarcini la persoanele care au utilizat contraceptive orale versus persoane care nu au utilizat contraceptive orale au constatat că rezultatele au fost similare în ambele grupuri. Infertilitatea este frecventă, în special odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, 12 - 13% dintre cupluri au dificultăți în obținerea unei sarcini.

Una din confuziile legate de pilula contraceptivă și infertilitate pleacă de la faptul că cel mai frecvent, întreruperea lor se face după vârsta de 30 de ani, atunci când fertilitatea femeii în mod natural începe să scadă. Unele persoane pot avea dificultăți în obținerea unei sarcini după întreruperea pilulei contraceptive, acest lucru fiind mai frecvent la personele care au avut dereglări ale ciclului menstrual încă dinainte de utilizarea lor. Dacă acestea apar după utilizarea contraceptivelor, nu înseamnă că au fost cauzate de ele.

2. Este nevoie de pauze în administrare 

Din punct de vedere medical nu sunt motive ca o persoană tânără și sănătoasă, în perioada fertilă, să facă pauze de la administrarea contraceptivelor. Bineînțeles, acestea trebuie administrate atât cât este necesar, fără să pună sănătatea în pericol.  Întreruperea contraceptivelor se va realiza doar dacă se dorește obținerea unei sarcini. Ele pot fi administrate pe perioade lungi, chiar și ani de zile. Întreruperea lor poate duce la apariția unei sarcini nedorite, chiar imediat după. Cu toate acestea, controale regulate sunt necesare, mai ales după 35 de ani, pentru reevaluarea riscurilor și beneficiilor.

3. Pot cauza apariția cancerelor

Există studii care au demonstrat o creștere mică a riscului de cancer mamar și cervical. Aceste studii nu au fost suficient de mari, iar creșterea acestui risc nu a fost suficientă încât să depășească beneficiile utilizării contraceptivelor sau să modifice practica curentă. Ideal ar fi să se efectueze înainte o ecografie mamară și o testare Babeș-Papanicolau, iar apoi, pe perioada administrării contraceptivelor este recomandat ca investigațiile să se efectueze anual, pentru o maximă prudență. Pe de altă parte, există dovezi care demonstrează o scădere a riscului de cancer ovarian, endometrial și colorectal.

4. Protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală

Din nefericire, contraceptivele orale nu asigură această protecție. În acest sens este necesară utilizarea prezervativului.

5. Provoacă avort 

Contraceptivele orale împiedică ovulația și implantarea, ceea ce implicit împiedică și apariția sarcinii. Fără produsul de concepție, nu există avort.

6. Cauzează creșterea ponderală

Acesta este cel mai întâlnit mit despre contraceptive și una dintre întrebările cele mai frecvente. Majoritatea femeilor care utilizează contraceptive orale nu prezintă modificări ponderale. Deși un număr mic de femei raportează creșteri ponderale secundare tratamentului cu contraceptive orale, majoritatea studiilor efectuate în acest sens au demonstrat că pilulele nu determină creștere ponderală sau că acest câștig ponderal este foarte mic (nesemnificativ).

La unele femei, estrogenul din compoziția pilulei poate determina meteorism abdominal, însă acest efect nu este de durată și se remite în timp. Progesteronul poate crește apetitul, iar asocierea cu un aport alimentar necorespunzător poate cauza creșterea în greutate. De asemenea, unele femei pot experimenta retenție hidrică, ce poate fi evitată dacă se va administra o pilulă cu o doză mai mică de estrogeni.

Greutatea poate fluctua în funcție de factori precum: vârsta, activitatea fizică, alimentația. Având în vedere că variațiile ponderale sunt frecvente și că majoritatea femeilor apelează la contraceptive într-o perioadă în care corpul lor trece prin modificări majore, multe femei atribuie aceste creșteri utilizării contraceptivelor orale. Acesta este și motivul care a dus la apariția acestui mit.  

7. Determină afecțiuni congenitale

Dovezile arată că nu există defecte la naștere și nici efecte nocive asupra fătului dacă sarcina a apărut în timpul tratamentului cu contraceptive orale sau dacă accidental, s-a început acest tratament când persoana era deja însărcinată.

8. Toate contraceptivele sunt la fel

Contraceptivele sunt diferite. Unele conțin doar progesteron, altele sunt combinate cu estrogeni. Totodată, variază și tipul de estrogen sau progesteron precum și cantitatea lor. Se întâmplă frecvent ca o femeie să încerce mai multe tipuri de pilule până ajunge la varianta care se potrivește cel mai bine nevoilor și stilului ei de viață. Pe de altă parte este bine ca aceste medicamente să fie administrate doar la prescripția medicului în acord cu pacienta.

9. Nu este sigur sa iei contraceptive încontinuu pentru a evita sângerarea menstruală

Din punct de vedere medical nu este necesară sângerarea lunară la femeile care utilizează contraceptive orale. Aceasta nu este o menstruație adevărată. De asemenea, sunt anumite femei care nu prezintă deloc sângerare sub anumite tipuri de contraceptive. Această falsă menstruație este mai mult pentru confortul psihologic al pacientei. Sunt multe femei care iau această medicație nu în scop contraceptiv, ci pentru a ameliora durerile menstruale, pentru a preveni anemia feriprivă, sângerarile neregulate, apariția chisturilor ovariene, pentru ameliorarea simptomelor din sindromul ovarelor micropolichistice etc. Așadar, administrarea lor încontinuu, fără sângerarea de deprivare este sigură și nu afectează deloc sănătatea femeii.

10. Cea mai riscantă perioadă să omiți o pilulă este la mijlocul blisterului

Acest mit pornește de la ideea că perioada cea mai fertilă ar fi la mijlocul ciclului menstrual. Așa se întâmplă în mod normal fără administrarea pilulei, însă în cazul administrării acesteia, ciclul menstrual nu este unul normal. Nu există ovulație, deci nu există o perioadă când fertilitatea este mai mare. Perioada cea mai riscantă pentru a omite o pilulă este prima săptămână sau ultima deoarece se prelungește perioada fără medicație, iar riscul de a se produce ovulația este mare.

Contraceptivele orale sunt eficiente și sigure atunci când sunt utilizate corect. Femeile trebuie să fie direct responsabile de sănătatea lor reproductivă. Fiecare este diferită, astfel, este bine ca alegerea contraceptivului să se facă întotdeauna la recomandarea medicului, în acord cu nevoile individuale.

Pentru programare, aveți la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.

 

Powered by Froala Editor