Articole medicale

20.08.2021

1 din 4 români nu a făcut analizele de sânge în ultima perioadă

Chiar dacă te simți sănătos, este important să efectuezi anual analizele medicale uzuale. Acestea pot depista în timp util anumite afecțiuni ale organismului, care se pot transforma în probleme grave de sănătate. În mod ideal, medicul de familie sau un medic de specialitate recomandă efectuarea analizelor de sânge, dar acestea se pot efectua și din propria inițiativă a pacientului, pentru a urmări bunăstarea fizică generală. De obicei, medicii recomandă efectuarea analizelor de sânge cel puțin o dată pe an, atât pentru copii, cât și pentru adulți sau vârstnici, dar există și situații în care acestea ar trebui făcute mai des. Pentru îndrumare este necesar să discuți cu medicul tău.

Analizele de sânge sunt un element important în depistarea corectă și completă chiar din stadii incipiente a unor afecțiuni, dar și în stabilirea unui tratament adecvat. Bineînțeles, pentru a confirma un diagnostic există și alți factori care sunt luați în considerare de către medic, cum ar fi simptomele pacientului, istoricul medical, semnele vitale (tensiunea arterială, respirația, pulsul, temperatura) și rezultatele altor investigații medicale.

Analizele de sânge contribuie la:

  • diagnosticarea unor afecțiuni cum ar fi: infecțiile, diabetul, anemia etc.;
  • evaluarea stării de sănătate a organelor (rinichi, ficat, tiroidă și inimă);
  • verificarea nivelului de hormoni;
  • detectarea unor afecțiuni autoimune;
  • stabilirea unui tratament adecvat.

Un sfert dintre români (23%) nu și-au făcut vreodată analize de sânge
 

Hemoleucograma (HLG) este una dintre cele mai frecvente analize de sânge deoarece ajută la depistarea unor afecțiuni precum anemii, infecţii și chiar cancere de sânge (leucemia, limfomul, mielomul). Hemoleucograma completă cuprinde date despre numărul de leucocite, numărul de eritrocite, hemoglobină, hematocrit, concentrația de hemoglobină, indici eritrocitari, numărul de trombocite și indicii trombocitari. Totodată, se măsoară timpii de sângerare și de coagulare a sângelui.

Prelevarea analizei de sânge se face dimineața, fără a consuma înainte alimente deoarece substanțele din acestora pot modifica valorile sângelui. În schimb, este permis ca pacientul să bea apă în dimineața recoltării. Pentru un rezultat optim, medicii recomandă postul alimentar cu 12 ore înainte de recoltare. Analiza este finalizată în termen de aproximativ 24 de ore de la primirea probei pentru testare.

Este indicat să faci analize de rutină cel puțin o dată pe an. Ai la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia pentru programarea în oricare dintre cele 5 Centre Medicale Arcadia cu puncte de recoltare: Cicoarei, Nicolina, Sărărie, Moara de Foc, Bucium.

 

Powered by Froala Editor